Şizoid Kişilik Bozukluğu, bireyin kendisini dış dünyadan soyutlayıp, diğer insanlarla ilişki kurmamayı tercih etmesidir. Diğer insanlar tarafından garip ve uyumsuz olarak tanımlanan şizoid kişiler, çevresinde gerçekleşen olaylara karşı duyarsız kalırlar, toplumsal olay ve olgularla ilgilenmezler. Sosyal ilişkilerinde kısıtlılık yaşayan, yalnız kalmayı tercih eden, az ve öz konuşan çoğunlukla kendi iç dünyasında içe dönük insanlardır.
Şizoid Kişilik Bozukluğu tanısı konulan bireyler zamanlarını genelde evlerinde geçirmek eğilimindedirler. İlişkilerinde donuk, kısıtlı, tepkisiz, içe dönük, tuhaf, kapalı ve izoledirler. Yakın ve derin ilişkiler kurmakta zorlanırlar ve bundan keyif almazlar. Arkadaşları, sevgilileri ya hiç yoktur ya da çok az sayıdadır. Cinsel etkinlikten zevk alsalar bile, insan ilişkisinden kaçındıkları için aseksüel bir yaşamı tercih edebilirler. Sorumluluk gerektiren bir ilişkisinin parçası olmak istemezler. Tek başlarına kalmayı tercih ettikleri için meslek seçimlerini genelde buna göre yaparlar, insanlarla iletişim gerektirmeyen bilgisayar programcılığı, yazılım gibi evden yapabilecekleri işlere yönelebilirler. Hayatı planlamak, belirli bir amaç ve hedef oluşturmak yerine daha çok hayatın akışında sürüklenmeye eğilimindedirler.
Bireyin çocukluk, ergenlik ve genç yetişkinlik gibi gelişim dönemlerindeki davranışları değişim sürecine bağlı olarak yorumlandığı için genellikle yetişkinlik döneminde teşhis edilmektedir. Grup terapisi bu kişiler için faydalı olabilir.
ŞİZOİD KİŞİLİK BOZUKLUĞUNUN NEDENLERİ
- Kalıtımsal Eğilimler,
- Çevresel Faktörler,
- Mesafeli, fiziksel temastan uzak aile tutum ve davranışları, ilişkileri yanlış tanımlamaya sebep olabilir. Bu da kişiyi diğer insanlardan ayıran ve kişiliğinin bir parçası olan ilişki tutumunu, duyguları ifade etme şekillerini yanlış inanışlar doğrultusunda oluşturmaya sebep olabilir.
ŞİZOİD KİŞİLİK BOZUKLUĞUNUN TEDAVİSİ
İnsanlarla ilişki kurmada mesafeli olduklarından tedavi arayışları da düşüktür. Genellikle yakınlarının telkinleriyle tedaviye başvururlar. En etkili ve yaygın yöntem psikoterapidir. Diğer tedavi yöntemleri olarak bilişsel davranışçı terapi ve ilaç tedavisi örnek verilebilir.
Hizmetlerimiz
- Bireysel Psikoterapi
- Çift Ve Aile Terapisi
- Cinsel Terapi
- Mindfulness
- Hipnoterapi
- Sanat Terapisi
- Şema Terapi
- Ergen Terapisi
- EMDR
Uzm. Dr. Tufan Güneş
- Paşakonak Mh. 1046 Sok. WPaşakent Sitesi A1 Blok Kat: 4 Daire: 21 Bandırma / Balıkesir
- 0545 1923 105
- bilgi@tufangunes.com
- onlinepsikiyatrist