Ruminasyon, İstemsiz şekilde ortaya çıkan, ve kontrol edilmesi zor, bastırmak için çaba gerektiren, zihinde dönüp duran, bireyin kendini sıkça ve acımasızca yargılamasına sebep olan düşünceler üretmesi ile kendini bir tür çıkmaza sürüklemesidir. Aşırı düşünme ile birey başlı başına kendini yorucu bir duygu durumuna sokmakta, psikolojisini çöküntüye sebep verecek bir hale girebilmektedir. Bu tür düşünceler kişinin zihnini sıklıkla meşgul ede fakat problemin çözümüne dönük bir sonuç oluşturmaz. Burada bahsedilen aşırı düşünme, genellikle olumsuz düşünceleri ve kötü anıları kapsamaktadır.
Ruminasyon ile birlikte gelen tekrarlayıcı düşünceler kişinin hayatına göre farklılık gösterebilir. Özellikle son deprem felaketinden sonra yaşadıklarımız bir süre sonra çaresiz bir hal durumu oluşturmakta ve zihnimizi bir tür felce dönüştürebilmektedir. Tıpkı zehirli bir yılan tarafından ısırılmak gibi, zehir tüm vücuda yayılınca sistem felce uğrayabilmektedir. Karamsarlık ve çaresizlik o denli büyüyebiliyor ve insanı intiharın eşine getirebilmektedir.
Ruminasyon, Depresyon ve Anksiyete İlişkisi
“Ya …. olsaydı ne olurdu?”
“Keşke … deseydim.”
“Daha kötüsü ne olabilirdi ki?”… gibi düşünceler anksiyete bozukluğu ile ilişkilendirilebiliyor. Eğer olmuş bitmiş olayları hala düşünüp nelerin farklı olabileceği üzerine senaryolar geliştiriyorsanız, elinizde olmayan şeyleri kontrol etme isteği duyuyorsanız aşırı düşünmeniz kaygıya yol açabiliyor. Kaygının fiziksel semptomları ise yorgunluk hissi, kaslarda gerginlik, kalp atış hızında artış, terleme, sindirim problemleri olarak karşımıza çıkabiliyor.
Peki bu bizleri zora sürükleyen elimizde olmayan düşünceler neden ortaya çıkıyor?
- Mükemmeliyetçilik: Bireyin yaptığı işinde ufak da olsa hata yapma durumuna düşmek istememesi.
- Travmatik Deneyim: Bireyin daha önce yaşadığı travmatik bir durumun tekrarlayabilme ihtimali alma düşüncesi.
- Hayatındaki Stress Etkenleri: Bireyi strese sokan sınav kaygısı, çalıştığı iş yerindeki sorumlu ile ya da ev arkadaşı ile anlaşamama durumu, vb..
- Özgüven: Bireyin özgüven eksikliği hali.
Bireyde tekrarlayıcı ve kendini zora sokan bu istemsiz düşünceler zamanla psikolojik ve fizyolojik sorunlar ortaya çıkarabilir. Bunun için bireyi tetikleyen ve ruminasyona sebep olacak bu unsurların bir an önce fark edilip keşfedilmesi gerekir. Bireyin bu durumunu kontrol altına alması ve yaşadığı bu durumdan kendini soyutlayabilmesi için konunun uzmanından yardım alması gerekir.
Hizmetlerimiz
- Bireysel Psikoterapi
- Çift Ve Aile Terapisi
- Cinsel Terapi
- Mindfulness
- Hipnoterapi
- Sanat Terapisi
- Şema Terapi
- Ergen Terapisi
- EMDR
Uzm. Dr. Tufan Güneş
- Paşakonak Mh. 1046 Sok. WPaşakent Sitesi A1 Blok Kat: 4 Daire: 21 Bandırma / Balıkesir
- 0545 1923 105
- bilgi@tufangunes.com
- onlinepsikiyatrist