Obsesyon bireyin kontrol edemediği, tedirgin eden, kaygılandıran, sürekli/zorla aklına gelen düşünce, görüntü ve fikirlerdir. Sürekli sürekli tekrarlandığı için bireyde takıntı haline gelmekte ve sıkıntı/kaygı oluşmasına sebep oluşturmaktadır. Kompulsiyonlar ise bu takıntılı düşüncelerin yarattığı sıkıntı ve kaygıyı ortadan kaldırmak için yapılan, tekrarlayıcı, kontrol edilmesi güç davranışlardır. Birey bu düşünse ve davranışlardan kendini alıkoyamaz. İlk başlarda bu sıkıntısını gizlemek isteyebilir, davranışların geçici olduğunu düşünebilir. Bu davranışların sıklığı ve şiddeti artıkça; kişinin günlük hayatı, özel ilişkileri, meslek hayatı bu durumdan etkilenmeye başlar.
Her tekrarlayıcı davranış, düşünce Obsesif Kompulsif Bozukluğu olmayabilir. Obsesif Kompulsif Bozukluğu’dan bahsedebilmemiz için bu davranış ve düşüncelerin; kişinin özel, mesleki ve sosyal yaşamını negatif olarak etkileyecek düzeyde ve şiddette olması gerekir.
Belli başlı OKB davranışları;
- Düzen ve simetri, kusursuzluk ihtiyacı
- Dini takıntılar
- Cinsel takıntılar
- El yıkama, banyo yapma ihtiyacı hissetme
- El sıkışmaktan kaçınma, bir yere dokunmama takıntısı
- Kilit, ocak, priz vb. sürekli kontrol etme ihtiyacı
- Günlük işleri yaparken sürekli sayı sayma, belirli sayıları tekrar etme
- Değerli olmayan eşyaları biriktirme/toplama
- Belirli kelimeleri, cümleleri veya duaları sürekli tekrarlama
- Sosyal toplum içinde rezil olmaktan, kabul edilemez bir şekilde davranmaktan korkma
- Aşırı kuşku ve güvence ihtiyacı
Çözüm
- Obsesif Kompulsif Bozukluğu terapi ile aşılabilecek bir rahatsızlıktır.
- Terapinin yanında ilaç desteği de gerekebilir.
- Obsesif Kompulsif Bozukluğu’nun tedavisinde etkinliği kanıtlanmış en yaygın terapi yöntemi “Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT)” dir.
- Bir diğer tedavi yöntemi de “Maruz Bırakma Terapisi” dir. Hasta, korktuğu bir nesneye ya da herhangi bir takıntıya kademeli olarak maruz bırakılarak kaygılarıyla sağlıklı bir şekilde mücadele etmesini öğrenir.
Terapi yetkinliği olmayan ama yine de terapi yaptığını iddia eden kişiler, çözümden ziyade kafa karışıklığı ve umutsuzluğa yol açabilirler. Dolayısıyla, yardım alacağınız kişinin uzmanlık alanından emin olunuz. Bu konuda detaylı bilgi için konunun uzmanı olan bir psikolog veya psikiyatristten yardım almayı UNUTMAYINIZ! İyi ve tarafsız bir değerlendirme için, öncelikle mutlaka terapi yapma yetkinliği olan bir uzmanla görüşünüz.
Hizmetlerimiz
- Bireysel Psikoterapi
- Çift Ve Aile Terapisi
- Cinsel Terapi
- Mindfulness
- Hipnoterapi
- Sanat Terapisi
- Şema Terapi
- Ergen Terapisi
- EMDR
Uzm. Dr. Tufan Güneş
- Paşakonak Mh. 1046 Sok. WPaşakent Sitesi A1 Blok Kat: 4 Daire: 21 Bandırma / Balıkesir
- 0545 1923 105
- bilgi@tufangunes.com
- onlinepsikiyatrist