Mükemmeliyetçilik bireylerin gerçekçi olmayan performans standartları uğrunda çabalaması, en doğruyu yapma, en mükemmeli seçme, en iyi olanı başarmaya çalışma halidir. Bireyler tüm hayatları boyunca her konuda en iyiyi elde etme uğraşı içinde olur ve hayatları sürekli koşturma içinde geçmektedir.
Mükemmeliyetçilik; bireyi zorlayan, hayat kalitesini ciddi ölçüde olumsuz etkileyen ve vazgeçilmediği durumda kaygı, depresyon ve tükenmişlik gibi sorunlara yol açabilmektedir. Hatta ilerleyen safhada bireyin kendinden şüphe duymasına, yetersizlik duygusuna kapılmasına ve aşırı bir özeleştiri durumuna sebebiyet verebilmektedir.
Mükemmeliyetçiliğin Sebepleri
- Takıntılı bir yapıya sahip olma
- En iyiyi başarma arzusu ve bununla birlikte gelen stres
- Mükemmel olmayınca değer görmeyeceği hissi
- Hep daha kötü şeyler olacağını düşünme
- Her şeyi en detayına kadar düşünme ve bununla birlikte zihnin sürekli meşgul olması
- Başlanılan işleri bitirme sürelerinin uzaması
- Sürekli kaygılı olma, depresyon hali ve anksiyete
- Sağlıklı ilişkiler kuramama ve fazla seçicilik
- En iyi olabilmek için normalden fazla çalışma ve en iyi olma hırsı
- Kişinin kendisiyle yüzleşememesi ve kendisi için büyük beklentilere girmesi
- Hayal kırıklıkları ve bu hayal kırıklıkları karşısında mutsuz olma
Mükemmel olma arzusu bireyler için gerçekte yapıcı bir güç görünse de bu durum aşırı bir hal alması kişiye zarar verebilmektedir. Mükemmeliyetçilik küçük şeylerle başlar ve büyük bir problem olarak sonuçlanır. Kişinin yaşam kalitesini etkiler, kişiyi gündelik işlerin yoğunluğuna sürükler. Ruhen ve bedenen de yorgunluk hissi oluşturur. Bu sebeple mükemmeliyetçi davranış biçiminden kurtulmak; hayat kalitesini artırmak ve sağlıklı bir yaşam sürdürmek için oldukça önemlidir.
Tedavi aşamasına gelirsek; bireyin öncelikle bu tutumun değişebileceğini kabul etmesi ve değiştirmeyi istemesi çok önemlidir. Birey kendisini tanımalı, potansiyelinin ve yeteneklerinin farkında olmalıdır. Hata yapmanın, başarısız olmanın insana özgü bir durum olduğunu kabullenmeli ve standartlarını gözden geçirmelidir. Ancak elbette ki bunları tek başına fark etmek ve değiştirmek çok da kolay olmayacaktır. Bu nedenle, mükemmeliyetçi tutumun yaşamın akışını sekteye uğratmaması adına bir uzmandan destek alınmalıdır.
Hizmetlerimiz
- Bireysel Psikoterapi
- Çift Ve Aile Terapisi
- Cinsel Terapi
- Mindfulness
- Hipnoterapi
- Sanat Terapisi
- Şema Terapi
- Ergen Terapisi
- EMDR
Uzm. Dr. Tufan Güneş
- Paşakonak Mh. 1046 Sok. WPaşakent Sitesi A1 Blok Kat: 4 Daire: 21 Bandırma / Balıkesir
- 0545 1923 105
- bilgi@tufangunes.com
- onlinepsikiyatrist