Mükemmeliyetçilik bireylerin gerçekçi olmayan performans standartları uğrunda çabalaması, en doğruyu yapma, en mükemmeli seçme, en iyi olanı başarmaya çalışma halidir. Bireyler tüm hayatları boyunca her konuda en iyiyi elde etme uğraşı içinde olur ve hayatları sürekli koşturma içinde geçmektedir.

Mükemmeliyetçilik; bireyi zorlayan, hayat kalitesini ciddi ölçüde olumsuz etkileyen ve vazgeçilmediği durumda kaygı, depresyon ve tükenmişlik gibi sorunlara yol açabilmektedir. Hatta ilerleyen safhada bireyin kendinden şüphe duymasına, yetersizlik duygusuna kapılmasına ve aşırı bir özeleştiri durumuna sebebiyet verebilmektedir.

Mükemmeliyetçiliğin Sebepleri

 

Mükemmel olma arzusu bireyler için gerçekte yapıcı bir güç görünse de bu durum aşırı bir hal alması kişiye zarar verebilmektedir. Mükemmeliyetçilik küçük şeylerle başlar ve büyük bir problem olarak sonuçlanır. Kişinin yaşam kalitesini etkiler, kişiyi gündelik işlerin yoğunluğuna sürükler. Ruhen ve bedenen de yorgunluk hissi oluşturur. Bu sebeple mükemmeliyetçi davranış biçiminden kurtulmak; hayat kalitesini artırmak ve sağlıklı bir yaşam sürdürmek için oldukça önemlidir.

Tedavi aşamasına gelirsek; bireyin öncelikle bu tutumun değişebileceğini kabul etmesi ve değiştirmeyi istemesi çok önemlidir. Birey kendisini tanımalı, potansiyelinin ve yeteneklerinin farkında olmalıdır. Hata yapmanın, başarısız olmanın insana özgü bir durum olduğunu kabullenmeli ve standartlarını gözden geçirmelidir. Ancak elbette ki bunları tek başına fark etmek ve değiştirmek çok da kolay olmayacaktır. Bu nedenle, mükemmeliyetçi tutumun yaşamın akışını sekteye uğratmaması adına bir uzmandan destek alınmalıdır.

 

Hizmetlerimiz

 

tufan-gunes-dr

Uzm. Dr. Tufan Güneş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir