GÖKKUŞAĞI PSİKİYATRİ VE PSİKOTERAPİ MERKEZİ
İnsomnia, Latince uykusuzluk anlamına gelmektedir. Çağlar boyunca uyku düzeninin ruh sağlığının olmazsa olmaz bileşenlerinden biri olarak görülmüştür , hatta fiziksel güzelliğin bile uykuyla ilişkilendirmesi kültürel ve toplumsal etkilere sahip olmuştur. Kişi yeterince uyuyamadığında sürekli yorgunluk yaşar ve ruhsal sağlığı bozulmaya uğrar.
Bir insanın ortalama uyku miktarı değişmekle beraber, ortalama 7_ 8 saattir. Gece uyku hormonu olan melatoninin düzenli salgılanması, kaliteli ve de derin uykuya geçişi etkileyen en önemli unsurdur. 22.30 – 03.30 arasında salgılanan melatonin hormonun iyi salınması için uyunan yer yeterince karanlık ve sessiz olmalıdır .
İnsomnia rahatsızlığına sahip birey için uyku döngüsü düzensiz ve yetersizdir .Danışanlar, ara ara gerginlikten veya stresörden dolayı aniden uykusuzluk durumuyla karşı karşıya gelirler. Uykusuzluk uzunca zaman sürebilir. bazı bireyler, bir aydan fazla süren, uzun süren uykusuzluk yaşayabilir. Bu kişilere ise kronik uykusuzluk teşhisi konulur. Kronik uykusuzluk sorunu , düzenli kullanılan ilaçlar, psikolojik problemler ve birçok durumdan dolayı ortaya çıkabilir. Kişi bu sorunu haftalar boyunca birden çok kez tekraren yaşıyorsa kronik uykusuzluk durumundan bahsedilebilir.
Insomnia, bir kişinin uykuya dalmasında ve uykusunu sürdürmede zorluk yaşaması ve kendiliğinden gecmeyen bir durum olarak yaşam kalitesini büyük ölçüde düşüren ve ciddiye alınması gereken bir rahatsızlıktır. Ayrıca bu bireyler, uykuya dalmaya başlasa da kısa zamanda uyanırlar ve tekrar uykuya dalmakta büyük problem yaşarlar. uyku alamama sonrasında gün içerisinde yorgunluk ve bitkinlik durumları yaşanır, zaman içerisinde bu rahatsızlık kişilerin psikolojisinde yıkıma yol açar ve başka sorunlara ortam hazırlar. Psikolojik olarak değil yalnız , fiziksel olarak da etkileyen bu durumda kişiler zamanında ruh sağlığı çalışanlarından yardım almalıdır.
Insomnia’nın iki türü bulunmaktadır ve bunlar; akut insomnia ve kronik insomnia olarak adlandırılmaktadır. Akut insomnia hastalığı bulunan bireyler uyku bozukluğunu 1 ay dan kısa bir sürede yaşarlar. Bu durum, çoğunlukta kendi kendine kaybolan eğilimi gösterebilir, Akut insomnia hastalığı psikolojik bozukluk olarak gelişir. Ayrıca kullanılan çeşitli ilaçlar ve sağlık sorunları ile de oluşabilir. Kronik insomnia hastalığı bulunan kişilerde ise uyku problemi , aylarca süren bir durumda kendini gösterebilir . Kişi bu durumun farkında olmadan problem daha da derinleşebilir. Kronik insomniada da stresör faktörler ön plandadır. Psikolojik durum kadar kişinin bedensel durumu da etkileyebilir. Etrafında yaşanan durumlara göre de kronik uykusuzluk problemi gelişebilir. Insomnia, kronik bir şekilde seyrediyorsa bir uzman tarafından tedavi alınması önerilir. Hasyaya terapi ve psikoeğitim gerekmesi durumunda ilaç ile psikiyatrik ile tedavi uygulanır.
Insomnia‘nın oluşması konusunda depresyon ,gastrit mide rahatsızlığı ve tümör gibi ağır durumlar olabilir. Buna ek olarak bireyin ilaçlar ve daha miktarlarda madde / alkol tüketimi de uykusuzluk oluşumuna ortam hazırlayabilmektedir. Genelde insomnia psikolojik kökenli olusan bir hastalıktır. İş yaşamındaki durumlardan dolayı bireyler yoğun strese maruz kalabilir bu olay sonucu kişilerde insomnia hastalığı görülebilir. Uykusuzluğa yol açan dursunlar özetle şöyledir
Sizde veya yakınlarınızda uykuya dalmakta problem varsa , uykusuzluğun daha da derinleşmemesi için Gökkuşağı Psikiyatri ve Psikoterapi merkezi doktoru Uzm. Dr. Tufan Güneş’ten yardım alabilirsiniz.
Kaliteli ve derin bir uyku, ertesi gün ruh sağlığı için olmazsa olmazdır.
Haber, Duyuru ve her türlü gelişmeden haberdar olmak için e-bülten aboneliğini yaptırınız