Kişinin dikkatleri ve ilgiyi kendi üzerine çekebilmesi adına yaşamış olduğu olayları dramatize ederek anlatması, çevresini etkilemeye çalışan hareketlerde bulunması ve hatta rol yapması gibi durumlar olarak tanımlanmaktadır.
Bazı belirtilerine gelince; ifadeleri aşırı abartılı ve duyguları yüzeyseldir. Gösteriş ve yapmacıklık özellikleri vardır. İlgi odağı olmadığı ortamlarda bulunmaktan hoşlanmazlar. Yoğun olarak etrafındakilerin sevgisini ararlar. Çevresindeki kişileri abartılı bir biçimde idealize etme ya da aşağılama eğilimindedirler. Ani kararlar alırlar ve onaylanma ihtiyacı hissederler. Eleştiri ve onaylanmama karşısında aşırı tepkiler gösterirler. Aşırı dikkat çekici davranış ve görünümlerinde olurlar. Daha çok kadınlarda görülen bu kişilikler; ilgi odağı olmadığında rahatsızlık duyarlar. İlgisini istedikleri kişiye karşı cinsel yönden ayartıcı, baştan çıkarıcı ve teşhirci davranırlar. Flört ihtiyaçları fazladır, yalnız kalamazlar. Abartılı ve renkli tavırları vardır, böylece dikkat çekmeyi amaçlarlar. Tartışma ve kavga anlarında dramatik, tiyatral ve abartılı tepkiler (sinir krizleri, ağlama, tehdit,..) verirler. Oyuncudurlar, -mış gibi yapmayı severler. Zor durumda kaldıklarında kolaylıkla yalan söyleyerek rol yapabilirler. Sadakatsizliğe meyillidirler, ilgi karşısında kolay teslim olurlar. Derin ve samimi duygu hissedemedikleri için hızlı duygu geçişleri görülür (ağlarken bir anda gülebilirler). Kolay etkilenir, kolay fikir değiştirirler. İnsanlar üzerinde nasıl bir etki bıraktıklarına dair sık sık sorular sorarlar. Sahne olmayı ve gösterişi sevdikleri için şov dünyasında çalışma olasılıkları yüksektir.
Otoriter, ihmalkar, sevgisiz ve ilgisiz ebeveynler en büyük sebep olarak gösterilmektedir. İhtiyaçlarının karşılanması ve ilgisiz ebeveyninin kendisini fark etmesi için abartılı davranışlar sergilemek zorunda kalan çocuk, büyüdüğünde de kendini ifade etmek ve ilgi görebilmek için bu davranış örüntülerini kullanmaya devam edecektir. Genellikle ergenlikte ve genç yetişkinlikte ortaya çıkmaktadır. Toplumda görülme sıklığı %2-3 oranındadır.
Kişilik bozukluğunun düzeltilmesi için psikoterapi önerilmektedir. Terapist tarafından gerçek duygularının farkında olmaları sağlanır. Derinde yatan duyguların keşfi ve bunların hastaya ifade edilmesi, terapistin üzerinde durması gereken konulardır. Terapilerde terapötik bir yaklaşım izlenmelidir. Terapistlerinden destek ve yönlendirme beklemektedirler. Bu durum tedavinin daha çabuk sonuç vermesi açısından oldukça önemlidir. Grup veya bireysel olarak yapılacak olan analitik yönelimli psikoterapilerin de etkili olduğu düşünülmektedir.
Hizmetlerimiz
- Bireysel Psikoterapi
- Çift Ve Aile Terapisi
- Cinsel Terapi
- Mindfulness
- Hipnoterapi
- Sanat Terapisi
- Şema Terapi
- Ergen Terapisi
- EMDR
Uzm. Dr. Tufan Güneş
- Paşakonak Mh. 1046 Sok. WPaşakent Sitesi A1 Blok Kat: 4 Daire: 21 Bandırma / Balıkesir
- 0545 1923 105
- bilgi@tufangunes.com
- onlinepsikiyatrist