Yerli yersiz irkilme, seslerden ürkme, uyku bozukluğu, depremle ilgili kâbuslar görme, sosyalleşmeyi reddetme ve ağlama atakları en sık görülen deprem fobisi belirtileri arasında yer almaktadır. Deprem haberlerinin ardından eve günlerce girmeyen, kapalı alanda bulunmayı reddeden, yüksek yapılara yaklaşamayan bireyler bu süreçte mümkün olduğunca haber akışlarını düzenlemelidir. Haberleri, sosyal medyayı takip sürecini bir süre kısıtlamalıdır.
Deprem Fobisine karşı öneriler nelerdir?
- Temel ihtiyaçlarınızı sakın ihmal etmeyin. Biliyoruz ki herkes için zor; yemek yemek, su içmek, ısınmak, duş almak, uyumak adeta imkansız görevler gibi. Yüreğimiz yanarken, boğazımıza düğümler oturmuşken kendimiz için ufak bir şey yapmak bile suçlu hissettirebiliyor. Ancak fayda sağlamak istiyorsak önce biz güçlü durmak için çaba harcamalıyız. Bu sebeple, uyumaya, düzenli beslenmeye ve kişisel bakımınızı devam ettirmeye zor olsa da gayret edin. Uykudan önce stress hormonu kortizolün yükselmesini önlemek ve uyku kalitesini arttırmak için birkaç saat öncesinden haber izlemeyi bırakın.
- Özellikle kötü haberleri çok yoğun bir şekilde takip etmek olarak tanımlanan felaket kaydırması, zihin sağlığına zarar verebilmekte ve sinir sistemini alt üst edebilmektedir. Haber akışlarını ve sosyal medya takibini bu süreçte sınırlı tutmakta fayda vardır.
- Korkunuzu bastırmayın, anlaşılmayacağınız endişesiyle yaşadıklarınızı içinize atmayın. Çünkü ‘duygusal tepkisizler’ travmayı daha ağır yaşıyor. Görmezden gelerek bu duygularla başa çıkmaya kalkışmak daha ciddi sonuçlar doğuruyor.
- Çocuğunuzla beraber yatmak, kapıyı kapatmamak, kilitlememek, karanlık odada uyumaktan kaçınmak gibi davranışlarınızdan vazgeçin. Ancak korkularınızın üzerine yavaş yavaş gidin, bir anda tüm kaçınma davranışlarını durdurmaya çalışmayın. Çocuğunuzun sizi taklit ettiğini unutmayın, ona ruh halinizi belli etmemeye çalışın.
- Gerçekçi inanışları ve düşüncelerinizi test etme ve bunların yerine daha gerçekçi şekilde düşünebilmeye başlayabilirsiniz. Böylelikle deprem korkusunun duygusal, fiziksel ve zihinsel belirtileri ortadan kalkacak, kaçınma davranışları zamanla azalacak hatta son bulacak.
- Son olarak, önerilere rağmen sakin kalamayan danışanlara imajinasyon (hayal kurma) yöntemiyle olası bir deprem anına gidip gerekiyorsa hipnozla “güvenli alan çalışmaları yapılabilmektedir, travmatik bir yaşantılama varsa EMDR (göz hareketleriyle duyarsızlaştırma) terapiden faydalanıyoruz. EMDR tedavisi dışında kabul ve kararlılık terapisi ve mindfullness (farkındalık) temelli terapilerden de destek alıyoruz. Terapinin yeterli olmadığı durumlarda ilaç tedavisi ile fobik yaşantıların sönümlenmesi ve duyarsızlaşmasını sağlıyoruz.
Korku ve kaçınmalarınızı fark edip, bunlarla yüzleşmek için bir ruh sağlığı uzmanından yardım almanızı öneririz.
Hizmetlerimiz
- Bireysel Psikoterapi
- Çift Ve Aile Terapisi
- Cinsel Terapi
- Mindfulness
- Hipnoterapi
- Sanat Terapisi
- Şema Terapi
- Ergen Terapisi
- EMDR
Uzm. Dr. Tufan Güneş
- Paşakonak Mh. 1046 Sok. WPaşakent Sitesi A1 Blok Kat: 4 Daire: 21 Bandırma / Balıkesir
- 0545 1923 105
- bilgi@tufangunes.com
- onlinepsikiyatrist