Bireylerin düşünceleriyle, duygularıyla ya da davranışlarıyla alakalı gerçek değilmiş algıları, benlikten kopma ya da bedeninin dışında bir gözlemciymiş gibi, sanki bedenine dışarıdan bakıyor gibi hissetmekte olduklarına dair yaşantılar, kişinin kendini rüyada gibi hissetmesi, “depersonalizasyon” başka bir deyişle kendine yabancılaşma olarak tanımlanmaktadır. Depersonalizasyonda bireylerin zaman algıları bozulabilir, bedensel ya da duygusal olarak uyuşma deneyimleyebilirler.

Bireylerin çevrelerinde olup bitenlerin gerçek değilmiş gibi görünmesi veya çevrelerinden kopuk yaşantıları, kişinin dış dünyanın gerçekliği hakkında duyduğu şüpheler, kişinin bulunduğu yere yabancı hissetmesi “derealizasyon” başka bir deyişle gerçekdışılık olarak tanımlanabilir. Derealizasyonda bireyler çevrelerindeki insanları ve nesneleri sisli, cansız ya da bozuk olarak algılayabilirler.

Tek tek ya da her ikisi bir arada bulunabilir. Başka ruhsal bozukluklarda semptom olarak görülebilirler.

Belirtileri:

• Kişinin kendi bedeninden, düşüncelerinden, algılarından, hislerinden kopmuş gibi hissetmesi (depersonalizasyon)
• Etrafındaki nesneleri, insanları kısacası her şeyi gerçek dışı olarak görmesi (derealizasyon)
• Kayda değer rahatsızlık ve işlevsellikte ciddi bozulmalar (depersonalizasyon- derealizasyon)

 

Tedavilerinde travma odaklı psikoterapi, hipnoz oldukça etkilidir. Bilişsel teknikler kişinin obsesif olan gerçekdışılık algısının değişmesi için kullanılır. Beş duyunun yardımıyla kişiye gerçekliğin kanıtlanılması çalışılır. Mesela kişinin buz küpüyle oynaması istenir ve ya kişiye yüksek sesle müzik dinletilir. Davranışsal yöntemlerle de kişinin dünyayla bağdaşmasını sağlayacak görevler konusunda yardım edilir. Psikodinamik tedavi ile kişinin olumsuz duygulardan kurtulması, işlevsel olmayan duygu ve davranışların üstesinden nasıl geleceği konusunda yardım edilir.

 

Hizmetlerimiz

 

tufan-gunes-dr

Uzm. Dr. Tufan Güneş

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir