Borderline Kişilik Bozukluğu, bireyin aşırı ruh hali dalgalanmaları, kişilerarası ilişkilerde istikrarsızlık ve dürtüsellik ile kendini gösteren bir duygu durum bozukluğudur. Borderline Kişilik Bozukluğundan muzdarip bir birey yoğun bir terk edilme ve istikrarsızlık korkusu içindedir ve yalnız kalmaya tahammül etmekte zorluk çekebilir. Bireyin gösterdiği yoğun öfke, dürtüsellik ve sık ruh hali değişimleri, kendisi sevgi dolu ve kalıcı ilişkiler kurmak istese dahi başkalarını çevresinden uzaklaştırabilir. Yoğun bir terkedilme korkusu yaşadıkları için çevrelerine karşı zarar verme tehdidi gibi dürtüsel ve tehlikeli davranışlar gösterme eğilimindedirler. Birey sık sık öfke kontrolünü yitirebilir, çevresine karşı alaycı ya da sert olabilir ve fiziksel kavgaya girmek gibi uygunsuz, yoğun öfke patlamaları yaşayabilir. Ezici duyguların sıkıntısını çekerken, net düşünemezler. Çevrelerinde bulunan insanlara karşı yaralayıcı şekilde konuşabilir ve daha sonra kendilerini suçlu hissetmesine neden olabilecek tehlikeli veuygunsuz davranışlarda bulunabilirler.
Borderline Kişilik Bozukluğunun Belirtileri
- Hızlı ve uçlarda yaşanan ruh hali değişimleri
- Aşırı dürtüsel davranışlar
- Sürekli değişen işler, hobiler ve planlar
- Yoğun bir terkedilme korkusu
- Sorunlarla baş etmek için kendine zarar vermek
- Bağlanma sorunlarıyla mücadele
- Kendini yalnız hissetme
- Güvensizlik
- Kendine zarar verme veya intihara meyilli davranışlar
- Öfke yönetimi sorunları
- Geçici paranoid düşünceler
Borderline Kişilik Bozukluğu olan her birey bu semptomların hepsinini yaşamaz. Semptomların şiddeti, sıklığı ve süresi her bireye özeldir.
Bu belirti veya semptomlardan bir ya da birkaç tanesine sahip olduğunun farkında olan bireyler bu konu hakkında bir uzmandan yardım almalıdır.
Psikoterapi, Borderline Kişilik Bozukluğunun temel tedavi yaklaşımıdır. Terapide bireye; dürtülerini kontrol etme, durumunun farkına varılmasını sağlayarak ilişkilerini geliştirme ve borderline hakkında bilgi sahibi olma gibi konularda yardımcı olunur. Psikoterapinin pek çok farklı çeşidi vardır. Terapist bireyin duygularını ifade etmesinde ve karşısındakini sağlıklı olarak anlayabilmesine yardımcı olur. Özellikle intihar düşünceleri olan bireyler mutlaka acil olarak tıbbi ve psikolojik yardım almalıdır. Bu tür bir durum bireyin kendisinde strese yol açıyorsa, birey kendisi de bir psikoterapist ile görüşmenin durum için faydalı olduğunu görebilir.
Hizmetlerimiz
- Bireysel Psikoterapi
- Çift Ve Aile Terapisi
- Cinsel Terapi
- Mindfulness
- Hipnoterapi
- Sanat Terapisi
- Şema Terapi
- Ergen Terapisi
- EMDR
Uzm. Dr. Tufan Güneş
- Paşakonak Mh. 1046 Sok. WPaşakent Sitesi A1 Blok Kat: 4 Daire: 21 Bandırma / Balıkesir
- 0545 1923 105
- bilgi@tufangunes.com
- onlinepsikiyatrist