Bipolar Bozukluk kişinin ruh halindeki derin depresyon durumundan, aşırı sevinç durumuna geçişle, iki zıt kutup arasında oluşan dalgalanmalar olarak tanımlanır. Bipolar Bozukluk, kişinin duygu durumunda keskin iniş ve çıkışlar olur ve iniş ya da çıkış dönemleri kişinin ruh hali, enerjisi, konsantrasyonu ve günlük aktivitelerini etkileme potansiyeline sahiptir. Bu bozukluk, ilk olarak “manik depresif bozukluk“ olarak adlandırılmıştır, çünkü kişi ya manik yönelim ya da depresif yönelim veya ikisinin karışık olduğu bir ruh hali içindedir.  “Mani” duygu, düşünce ve davranışlarda yükselmiş veya taşkın durumu anlatan bir kavramdır. Bu dönemde birey duygularını çok yoğun yaşar: Öfke patlamaları, aşırı neşe, uykusuzluğa rağmen yoğun enerji gibi. Düşünceleri çok hızlıdır, hızlı konuşurlar, aniden fikir değiştirirler. Özgüvende abartılı bir yükseliş söz konusudur. Lüks harcamalar yapabilirler, mülklerini bağışlayabilirler. Maninin çok şiddetlendiği durumlarda ise hezeyan ve halüsinasyonlar olabilir.

 

Bipolar Bozukluk manik ve depresif dönemleri içerir;

 

Manik Dönem

 

Depresyon Dönemi

 

Bipolar Bozukluk tedavisi ilaç gerektiren bir tedavidir. Tipik olarak duygudurum düzenleyiciler kullanılırken gerektiğinde antipsikotik veya anksiyete ilaçları da kullanabilirler. İdeal ilaç düzeni kişiden kişiye değişebilir, düzenin oturması zaman alabilir. İlaçların uzun süreli amacı gelecek dönemdeki atakları engellemektir.

İlaçlara ek olarak psikoterapi kişinin stres kontrolünü öğrenmesi ve ataklarını tetikleyen durumları anlayıp kontrol edebilmesi için çok önemlidir. Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT), Aile Odaklı Terapi ve Kişilerarası Terapi’nin semptom azalmasına yardımcı olduğu ve gelecekteki atak riskini azaltmada katkısı olduğu belirlenmiştir.

 

Hizmetlerimiz

 

tufan-gunes-dr

Uzm. Dr. Tufan Güneş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir