Bipolar Bozukluk kişinin ruh halindeki derin depresyon durumundan, aşırı sevinç durumuna geçişle, iki zıt kutup arasında oluşan dalgalanmalar olarak tanımlanır. Bipolar Bozukluk, kişinin duygu durumunda keskin iniş ve çıkışlar olur ve iniş ya da çıkış dönemleri kişinin ruh hali, enerjisi, konsantrasyonu ve günlük aktivitelerini etkileme potansiyeline sahiptir. Bu bozukluk, ilk olarak “manik depresif bozukluk“ olarak adlandırılmıştır, çünkü kişi ya manik yönelim ya da depresif yönelim veya ikisinin karışık olduğu bir ruh hali içindedir. “Mani” duygu, düşünce ve davranışlarda yükselmiş veya taşkın durumu anlatan bir kavramdır. Bu dönemde birey duygularını çok yoğun yaşar: Öfke patlamaları, aşırı neşe, uykusuzluğa rağmen yoğun enerji gibi. Düşünceleri çok hızlıdır, hızlı konuşurlar, aniden fikir değiştirirler. Özgüvende abartılı bir yükseliş söz konusudur. Lüks harcamalar yapabilirler, mülklerini bağışlayabilirler. Maninin çok şiddetlendiği durumlarda ise hezeyan ve halüsinasyonlar olabilir.
Bipolar Bozukluk manik ve depresif dönemleri içerir;
Manik Dönem
- Mani dönemi yalnızca “çok iyi hissetmek” ten ibaret olmayan, karmaşık bir dönemdir.
- Alışılmışın dışında yüksek enerji hissetmek
- Aşırı güven
- Huzursuzluk hissi ya da kolay irite olmak
- Cinsel dürtülerde artış
- Çok fazla para harcama
- Kısa sürede altından kalkılamayacak kadar çok iş yapmayı üstlenme
- Az uyuma ya da uyuyamama
- Normalden çok daha hızlı konuşma
Depresyon Dönemi
- Düşük enerji
- Mutsuzluk
- Karamsarlık
- Çaresizlik
- Özgüven eksikliği
- Motivasyon eksikliği
- İntihar düşünceleri
Bipolar Bozukluk tedavisi ilaç gerektiren bir tedavidir. Tipik olarak duygudurum düzenleyiciler kullanılırken gerektiğinde antipsikotik veya anksiyete ilaçları da kullanabilirler. İdeal ilaç düzeni kişiden kişiye değişebilir, düzenin oturması zaman alabilir. İlaçların uzun süreli amacı gelecek dönemdeki atakları engellemektir.
İlaçlara ek olarak psikoterapi kişinin stres kontrolünü öğrenmesi ve ataklarını tetikleyen durumları anlayıp kontrol edebilmesi için çok önemlidir. Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT), Aile Odaklı Terapi ve Kişilerarası Terapi’nin semptom azalmasına yardımcı olduğu ve gelecekteki atak riskini azaltmada katkısı olduğu belirlenmiştir.
Hizmetlerimiz
- Bireysel Psikoterapi
- Çift Ve Aile Terapisi
- Cinsel Terapi
- Mindfulness
- Hipnoterapi
- Sanat Terapisi
- Şema Terapi
- Ergen Terapisi
- EMDR
Uzm. Dr. Tufan Güneş
- Paşakonak Mh. 1046 Sok. WPaşakent Sitesi A1 Blok Kat: 4 Daire: 21 Bandırma / Balıkesir
- 0545 1923 105
- bilgi@tufangunes.com
- onlinepsikiyatrist