Aniden yaşanılan öfke patlamaları, ağlayarak her istediğini yaptırmaya çalışması, inatlaşma, her şeye “hayır” karşılıkları, kendini yerden yere atmaları, yemek yememeleri, söz dinlememeleri…
Her çocuk sahibi ailelerin yaşadığı “2 yaş sendromu” olarak kabul edilen, ergenlik kadar önemli olan bu dönem çocuğun ilk bireyselleşme dönemi olarak kabul edilmektedir. Çocuğun inatlaşması, öfkelenmesi, ağlaması karşısında ebeveynlerin çocuğa karşı verdiği tepkiler bu dönemi daha zorlayıcı hale getirmektedir. Bu süreci kesinlikle bir güç savaşı haline dönüştürmemek çok önemlidir. Çocuğun ağlama ve öfke patlamaları karşısında duygularına engel olunmaması aksine duygularını dışarı yansıtmalarına izin verilmesi çok önemlidir.
Anne, babalar tarafından dikkatle yönetilmesi gereken bebeklerin 18 ay ile 42. aya kadar devam eden bu süreçte aileler nelere dikkat etmelidir;
Çocuğunuza küsmeyin; onu yalnız bırakarak sakinleşmesini düşünmek ileride güvensiz bir kişilik oluşmasına sebep olmaktadır.
İnatlaşma durumlarında çocuğunuza dikkatini dağıtacak seçenekler sunun; seçenekler karşısında çocuğun kendi kararına saygı duyulduğunu hissettirmek fayda sağlayacaktır.
Sizi üzdüğünü ifade etmeyin; bu tür bir yaklaşım çocuğun suçluluk duygusunun artmasına sebep olacağını unutmayın. “Birbirimize vurmamalı, karşımızdakine zarar vermemeliyiz” gibi ifadeler kullanmamız bu süreci daha olumlu geçirmemize yardımcı olacaktır.
Birlikte oyun oynayın, zaman geçirin; yumuşak toplar, hamurlar, su oyunları, sesli oyuncaklar çocuğunu daha sakin bir hale getirecek stresini azaltacaktır.
Daha anlayışlı davranın; bu dönemde çocuğun yetersiz dil gelişimi çocuğun kendini ifade etmesini zorlaştırır. Kendi istediğini yeterince ifade edemedikleri için öfke ve saldırgan bir tavır sergilemesine sebep olmaktadır.
Ceza ya da yasaklar yerine ödüllendirme tercih edin; yapılan her doğru davranışta söz ile takdir etmeyi ihmal etmeyin.
Saatlerce TV karşısında vakit geçirmesine izin vermeyin; eline tablet, telefon vererek sakinleştiği düşüncesine kapılmayın.
Tutarlı ve kararlı olun; kendisine zarar verebileceği bir davranışına “hayır” demişken öfkelendiği, ağladığı için “evet” demek yanlış bir davranıştır. Çocuk bu sefer yapılması istediği her davranışta ağlayarak her istenildiğinin yapılacağı mesajı alacaktır.
Çocuğunuzu iyi tanıyın, ihtiyaçlarını fark edin; aç ve uykusuz olan bir çocuk daha öfkeli hale gelir. Faaliyetlerinizi, planlarınızı ona göre düzenleyin.
Bu dönemde ailelerin çocuğa karşı olumsuz durumlar sergilemesi, yanlış davranışlarda bulunması psikolojik sorunlara yol açabileceğinden konunun uzmanlarından profesyonel destek alınması daha uygun olacaktır.