BAĞIMLILIK

Bağımlılık, bireyin kullandığı bir madde ve/veya alkol, nesne veya gerçekleştirdiği bir davranış üzerinde kontrolünün önemli ölçüde yitirilmesiyle karakterize olan, kronik ve nüksedebilen bir hastalıktır. Beynin yapı ve işlevinde değişikliklere yol açarak bireyin düşünceleri, davranışları ve duygu durumu üzerinde önemli ölçüde etkiye sahip olduğundan dolayı bağımlılık hastalık olarak kabul edilmektedir. Çalışmalar, bağımlılığın beyindeki özellikle yargılama, karar verme, öğrenme, hafıza ve davranışsal kontrol ile ilgili alanlarında bağımlılığa bağlı olarak sorunlara yol açtığını göstermektedir. Bağımlılığa sahip bireyler genellikle bu alanlarda problem yaşadıklarını fark etmekle birlikte çoğunlukla kendi çabalarıyla bu durumun üstesinden gelemezler.

Bağımlılık; alkol, madde bağımlılığı, davranışsal, davranışsal bağımlılık ve ilişki bağımlılığı olarak üç grupta incelenmektedir.

GENEL BAĞIMLILIK BELİRTİLERİ

 

Bağımlılık tıpkı şeker ya da tansiyon gibi herkesin sahip olabileceği ve tedavisi için ciddi yaşam değişiklikleri yapılması gereken bir hastalıktır. Bağımlılığın gelişmesinde her ne kadar genetik ve biyolojik faktörler yer alsa da, hastalığı etkileyen çok önemli çevresel, sosyal ve ailevi faktörler de bulunmaktadır. Kişinin ailesinde ya da çevresinde başka bağımlıların olması, hali hazırda madde kullanıyor olması ve maddeye ulaşımının kolay olması hastalığın gelişmesi için zemin hazırlayabilir.

Hastalığın gelişmesi ve sürdürülmesinde yer alan tüm faktörler aynı zamanda hastalığın iyileşme ve tedavi sürecinde de etkili rol oynar. Bu sebeple her bireye özel olacak şekilde bir tedavi yolu ve yöntemi izlenir.

BAĞIMLILIKTAN KURTULMANIN YOLLARI

 

Madde bağımlılığının tedavi süreci yoğun bir çaba ile 2-6 hafta arasında gözetim altında tutularak ve sonrasında da bir psikoterapi süreciyle mümkündür. Bu sürecin tedavisinde bilişsel davranışçı terapi, grup terapisi, aile terapisi gibi psikoterapi yöntemleri kullanılır.

Madde bağımlılığı ile mücadelede psikoterapi etkili bir yöntemdir. Madde bağımlılığının tedavi sürecinde madde kullanan kişinin ailesine ve çevresine de önemli roller düşmektedir. Madde kullanan kişiye karşı anlayışlı davranmak ve olumlu yaklaşmak, tedavi sürecinde destek olmak son derece önemlidir. Madde kullanan kişiye suçlayıcı ifadelerde bulunmak ve sürekli olarak ne yapacağını söyleyerek öğüt vermek çoğu zaman ters tepebilir.

 

Hizmetlerimiz

 

tufan-gunes-dr

Uzm. Dr. Tufan Güneş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir