Ayrılma Anksiyetesi Bozukluğu
Ayrılma anksiyetesi, bireyin bir kişiden hatta beslediği bir hayvandan ayrılmasından dolayı yaşadığı kaygı halidir. Ayrılık kaygısı genellikle çocuklarla ilişkilendirirken, yetişkinler de bu durumu yaşayabilmektedir. 4-5 yaşlarına gelmesine rağmen yoğun kaygıları olan, inatçı davranışlar gösteren çocuklar ayrılık anksiyetesiyle baş etmeye çalışıyor olabilir.
Ayrılma anksiyetesinin tedavisinde öncelikli olan aile rehberliğidir. Yaşanılan sıkıntının yoğunluğuna ve yaşam kalitesine göre tedaviye ilaçlar da eklenebilir. Birçok aile bu durumda çocuğa ilaç kullanmak istemez. Bunun en önemli nedeni, ailenin çocuğun yaşadığı sıkıntının ciddiyetini anlayamamasıdır. Ayrılma kaygısında çocuğun çektiği acı fiziksel bir acıdan daha az değildir.
BELİRTİLERİ
- Evden ya da bağlandığı kişilerden ayrıldığında aşırı endişe duyma,
- Bağlandığı kişiden kötü bir olay sonucunda ayrılacağını düşünme ve kaygı duyma,
- Ayrılma korkusundan evden çıkamama,
- Yalnızlık durumunda aşırı kaygı duyma,
- Bağlandığı kişi haricinde diğer ortamlarda bulunmaktan kaçınma,
- Sevilen kişinin her zaman nerede olduğunu bilmeye ihtiyaç duyma,
- Bağlandığı kişinin yakınında olma davranışı,
- Ayrılma ile ilgili sürekli kabus görme,
- Bağlandığı kişilerden ayrıldığında fiziksel semptomlar gösterme (mide bulantısı, baş ağrıları, kusma, vb.)
Tedavi ve Yönetim Seçenekleri
Bilişsel davranışçı terapi (BDT): Kişinin ayrılık kaygısını daha da kötüleşen düşüncelerini ve hareketlerini tanımlamasına yardımcı olmayı amaçlar. Ayrıca ebeveynler, ayrılık kaygılarını azaltabilecek diğer ebeveynlik tekniklerini de öğrenmektedirler.
Anksiyete giderici ilaçlar: Ayrılma kaygısı belirtilerine yardımcı olmak için anksiyete giderici ilaçlar geçici olarak verilebilir. Bu ilaçlar her zaman altta yatan bozukluğa kalıcı çözümler sağlamamaktadır.
Destek grupları: Kişiler, ayrılma ile ilgili endişeyi azaltmak için öğrenme teknikleri konusunda yardım alırlar.
Yetişkinlerde ayrılma kaygısı, çocukların bu durumu yaşadığı kadar yaygın olmasa da, kişinin ayrılma kaygısına sahip olması mümkündür. Kişi korkularının ayrılık ile ilgili olup olmadığından emin değilse, psikiyatri uzmanından yardım almalıdır. Terapi ve gerekiyorsa ilaç tedavisi, bireylerin ayrılık kaygısı semptomlarını azaltmalarına yardımcı olmaktadır.
Tedavi edilmeyen ayrılık kaygısı bozuklukları giderek şiddetlenebilir ve bireyde takıntı, sosyal fobi, panik bozukluk ve özgül fobi olarak ortaya çıkar. Bu nedenle böyle bir problemle karşı karşıya kalan bireylerin vakit kaybetmeden bir uzmandan destek alması gerekir.
Hizmetlerimiz
- Bireysel Psikoterapi
- Çift Ve Aile Terapisi
- Cinsel Terapi
- Mindfulness
- Hipnoterapi
- Sanat Terapisi
- Şema Terapi
- Ergen Terapisi
- EMDR
Uzm. Dr. Tufan Güneş
- Paşakonak Mh. 1046 Sok. WPaşakent Sitesi A1 Blok Kat:4 Daire:21 Bandırma / Balıkesir
- 0545 1923 105
- bilgi@tufangunes.com
- onlinepsikiyatrist