Agorafobi, bireyin kendini kapana sıkılmış, çaresiz hissetmesine neden olabilecek yerlerden veya durumlardan korktuğunu, paniğe kapılmasına neden olan bir tür kaygı bozukluğudur. Hasta panik atak geçireceğini düşünerek, yalnız başına sokağa çıkamama durumuna gelmekte, kalabalığa girememektedir.

 

Agorafobi olduğunu düşünen kişi özellikle kalabalık, halka açık yerde kendinin güvende hissetmez. Halka açık yerlere gitmek için bir akraba veya bir dostu; güven duyacağı bir refakatçiye ihtiyaç duyar. Korku o kadar yoğun olur ki, evden hiç çıkamayacağını dahi hissedebilir. Kişi, asansör, uçak, otobüs gibi yerlerde bulunmakta zorlanır. Kalabalık ortamlarda bulunmak istemez. Bu tür yerlerde bulunduğunda nefes darlığı çekeceğini, bayılacağını, kalp krizi geçireceğini düşünür. Agorafobi bireyin kendini güvende hissettiği ortamlar dışında bulunması ile gelişen bir kaygı bozukluğudur. Örneğin; sinema, asansör, alış veriş merkezleri, otobüs, uçak ya da tren gibi kapalı alanlarda bulunmak, kapalı ya da açık otoparka girmek, tünel veya köprüden geçmek ve genel olarak kalabalık ortamlara girmek agorafobinin tetiklenmesine neden olur.

 

Agorafobinin Belirtileri

  1. Fizyolojik Belirtiler: Kalp çarpıntısı, hızlı soluk alıp verme, terleme, baş dönmesi gibi.
  2. Psikolojik Belirtiler: Korku, endişe, ölecekmiş hissi.

 

Agorafobinin tedavisi hem psikoterapi ve ilaç yardımı ile sağlanmaktadır. İlaçlı tedavide kullanılan ilaçlar genellikle anksiyete ilaçları ve bir takım antidepresanlardır. Sizde bu tür durumlar ile karşı karşıya iseniz konunun uzmanı bir psikiyatristten yardım talebinde bulunabilirsiniz.

 

Hizmetlerimiz

 

tufan-gunes-dr

Uzm. Dr. Tufan Güneş

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir