Psikoterapi Nedir?

GÖKKUŞAĞI PSİKİYATRİ VE PSİKOTERAPİ MERKEZİ

Psikoterapi Nedir?

PSİKOTERAPİ NEDİR ?

Sadece hastalık ve sakatlığımızın olmaması değil, fiziken, ruhen ve sosyal yönden optimum düzeyde esenlikte olmamız “sağlıklı” olduğumuz anlamına gelmektedir.

Bireyler kendilerinin bedenen ve fiziksel yönden sağlıklı olduğunu düşünebilir.  Beden olarak sağlıklı olmak, somut olarak ölçülebilir iken ruh sağlığımızın sağlıklı olduğuna nasıl karar verebiliriz? Bazen belli davranışlarımızı “Acaba normal mi? Anormal mi?” diye düşündüğümüz olmuştur. Genellikle anormal davranışlarımız diye tabir ettiğimiz günlük yaşamımızın olağan akışını engelleyen, kendimize veya çevremize rahatsızlık veren, alışılmışın dışında ve tehlikeli hale dönüşen davranışlar olarak düşünülebilir. Bu tür davranışlar fark edilmediği ya da göz ardı edildiğinde sosyal yaşantımızda ciddi problemler yaşamımıza sebep olur.

 Psikolojik sorunların doğaüstü güçlere bağlandığı dönemler çoktan gerilerde kalmıştır. Günümüzde bu sorunlarımıza çare olacak bir çok psikoterapi yöntemleri gelişmiş ve bu yöntemleri uygulayan konunun uzmanı psikoterapistler bulunmaktadır. Peki nedir bu psikoterapi? Nasıl bir yol izlerler bu psikoterapistler?

Psikoterapi kelimesi Yunanca’dan gelen, psycho (akıl, ruh) ve therapy (tedavi) kelimelerinden türemiştir. Terapi istemli bir şekilde problem çözme üzerine odaklanan ve hedefe yönelik ilerleyen bir süreçtir. Psikoterapist, psikoterapi uzmanlık alanında eğitim almış bilim insanıdır. Pek çok psikoterapi yöntemi bulunmaktadır. Psikoterapistler aldıkları eğitime ve danışanın şikayetlerine göre uygun psikoterapi yöntemini seçer ve tedavi sürecine başlarlar.

Bu süreçte;

  • Danışanın şikayeti dinlenir ve terapiden beklentisi doğrultusunda danışanın hedeflerine, tercihlerine, isteklerine ulaşabilmesine destek olunur. Danışanın hayat tercihleri, davranışları, düşünceleri hiçbir koşulda yargılanmaz.

 

  • Terapi, duygusal, zihinsel ve davranışsal bozuklukları ortadan kaldırmayı ya da azaltmayı amaçlar. Terapi süresince, danışanın terapiye aktif katılımı teşvik edilir.
  • Terapide hasta mahremiyeti ve gizliliği çok önemlidir. Psikoterapistler danışanın paylaşımlarını yakınları dahil kimse ile paylaşmaz, gizlilik en önemli etik kural olarak esas alınır.
  • Psikoterapide danışana akıl verme, öğüt verme, tenkit etme, yaşantısı ile ilgili kararlar verme, hayat görüşünü değiştirme, yargılama ya da suçlama söz konusu olamaz.

Psikoterapist akıl ve ruh sağlığının yanında danışanına aile, okul, iş, sosyal ortam vb. alanlarda bireyin psikolojik uyumunu arttırarak kişisel gelişimine destek olur.

Siz de günlük ve sosyal yaşamınızı olumsuz etkileyen psikolojik sorunlar yaşıyorsanız bir psikoterapistten yardım alabilirsiniz.

Hizmetlerimiz

tufan-gunes-dr

Uzm. Dr. Tufan Güneş

Randevu Talebi Oluştur